Inici / Situació i història de la Torneria
Situació i història de la Torneria
El Museu de la Torneria de la Vall del Ges té la seva seu a l’antiga fàbrica Can Vidal (Torelló, Osona). S’hi pot arribar fàcilment per la carretera C-17 des de Barcelona a Puigcerdà (s’aconsella la sortida Torelló Nord). També s’hi pot accedir des de Lleida o Girona a través de la C-25 (Eix Transversal) amb connexió amb la C-17 a Vic. També s’hi pot arribar des del nord de les comarques gironines a través de l’eix Vic-Olot (C-37).

El Museu de la Torneria explica el procés d’industrialització de Catalunya a partir d’un ofici artesà, el torner de fusta i banya, que, amb l’arribada de la industrialització, es convertí en un sector industrial complementari del sector tèxtil. Dit d’una altra manera, explica com el taller artesà donà pas a la fàbrica; com la necessitat de complements per a la maquinària tèxtil fomentà el desenvolupament de fàbriques amb més de 60 treballadors durant el segle XX. I no oblida les altres vessants que sorgiren en el sector i que, actualment, són el present i futur de la torneria de fusta.
Torner Catitu tornejant a pols
El Museu de la Torneria explica el cas concret de la Vall del Ges (Torelló, Sant Pere de Torelló i Sant Vicenç de Torelló) però no oblida els altres centres de torneria que hi ha hagut a Catalunya (Sant Hilari Sacalm, Arbúcies, Manresa...).

El Museu explica, a la planta baixa, el procés productiu de les grans fàbriques especialitzades en la fabricació de complements per a la indústria tèxtil. Dóna a conèixer la transformació del tronc de l’arbre fins a l’obtenció d’una bitlla de teler, d’un rodet d’ordidor o un canó de metxera.

A la primera planta s’explica l’origen de la torneria i la seva evolució; un procés que va des dels torns de ballesta fins als controls numèrics actuals. Sense oblidar-se dels productes ben diversos que han sorgit del torn, de l’entorn natural ric i divers i de la incidència humana que ha tingut en els darrers segles.
Museu de la Torneria 2015 Web realitzat per: Creaci贸 de p脿gines web Torell贸 - SGM