Inici / Patrimoni arquitectònic
Patrimoni arquitectònic: Edifici de la Torneria Vidal
El Museu de la Torneria de la Vall del Ges compta amb un edifici singular construït entre 1898 i 1901. És un bell exemple de l’arquitectura industrial duta a terme pels mestres d’obra i enginyers de finals del segle XIX. Tot i que es conserva el projecte d’obres de l’edifici, aquest no va signat, per la qual cosa es desconeix l’autoria del projecte. Sabem, però, que l’encàrrec el feren el fundador de l’empresa, Ramon Vidal Vial, i els seus dos fills, Josep i Francesc Vidal Quatrecasas.

És un edifici rectangular de planta baixa i dues plantes d’uns 600 m2, aproximadament, cadascuna. Destaquen els murs de mamposteria (còdols de riu), el maó ceràmic a les obertures, els pilars de fosa (ferro colat) a l’interior de la nau i les encavallades de fusta de la teulada.
Torneria Vidal
Durant les obres de rehabilitació es varen substituir els terres de fusta de les plantes i el paviment de la planta baixa. Al seu lloc s’hi ha col·locat un paviment nou (planta baixa) i dos forjats de formigó a les dues plantes. Les bigues principals, de fusta, foren substituïdes per bigues metàl·liques. La teulada fou refeta de nou tot conservant l’encavallada de fusta original i protegida amb plaques de fusta ignífuga. L’espai de l’antiga caldera es va buidar però només es va recuperar part de les galeries que portaven l’aigua necessària. Finalment, tot i no ser pròpiament arquitectònic, s’ha conservat el vell muntacàrregues de la fàbrica.

L’edifici entrà en funcionament pels volts de 1900. La fàbrica comptava amb una màquina de vapor que accionava els quatre embarrats de transmissió de la planta baixa. Poc després va incorporar un alternador que produïa electricitat per a la il·luminació i el funcionament de diversos motors elèctrics. La fàbrica no ha patit canvis considerables des de la seva construcció. Crida l’atenció una possible ampliació de la nau per la part davantera (part oposada a la màquina de vapor) atès que es conserven unes pintures exteriors en una paret interior. És probable que s’ampliés la llargada quan Francesc Vidal es va fer càrrec de la fàbrica a partir de 1903.

L’any 1964, la Torneria Vidal tancà les seves portes i patí un procés de fragmentació i transformació. S’edificaren els immobles que envolten la Plaça dels Torners. L’antiga casa dels propietaris, del mateix període constructiu i part del conjunt arquitectònic, passà a mans d’un nou propietari. Els patis de la fàbrica, entre la torre i la fàbrica, es convertiren en un pàrquing. L’edifici de la fàbrica  fou adquirit per l’empresa Ibérica de Pipas SA, família Autonell. La màquina de vapor i la caldera foren venuts com a ferro vell i al seu lloc s’hi construí un mòdul annex que serví d’oficines. Deixaren de funcionar els embarrats de transmissió i es feren particions amb envans en diferents plantes. L’Ajuntament de Torelló adquiria l’immoble l’any 1998.
Museu de la Torneria 2015 Web realitzat per: Creaci贸 de p脿gines web Torell贸 - SGM